fredag 16 januari 2009

HUR MAN BLIR RIKSKANDIS I EN INDISK DELSTAT

UTSTALLNING, FRAN BESLUT TILL VERKLIGHET
Sista dagen pa det gamla aret insag vi att det vore mojligt att gora en utstallning av vart arbete med
MAHILA OR PANI
Women and water in desert.
EMBROIDERY CLUB
Bhilon Ki Basti



Rott band maste kopas och klippas! Turism-industri och hantverkschefen inom kommunen assisterar.Det ar mannen i den bla sarken.Han gick in for att papeka de fel vi gjort i stavning m.m. samt ansag att kvinnorna maste lara sig att gora mer realistiska ansikten for att bli riktigt forstadda och populara!

Klubben som borjade sa motstravigt har plotsligt fatt vingar.Visserligen med en massa olika pilljobb, men den utstallning som jag haft i bakhuvudet hela tiden har plotsligt blivit av.
Vid Hanuman Circle,ett stort torg mitt i stan, i ett utstallningstalt som just nu visar hantverk, fanns ett baas som vi kunde hyra 8-15 januari.Sa nu gallde det att pinna pa.
Broschyrer skulle skrivas , layoutas, bli tryckta, oversattas till hindi. Britta hade mycket pill vid datorn, jag skrev en del texter. Broderier skulle goras fardiga, ramar bestallas, slipas, bilder monteras.(Att t.ex. fa tag pa lamplig kartong till monteringen var nastan omojligt tills vi hittade det i ett tryckeri.) Pressen + TV kontaktas, det var ND:s arbete.
Parallellt med utstallningsarbetet har vi gjort vara moten med kvinnorna.Som t.ex beskrivs i forra bloggen.Det var for tidigt att lata dem delta i utstallningsarb.
EXHIBITIONTENT
Ett jattestort talt, som finns pa platsen mer eller mindre permenent.En helt osannolik miljo for en utstallning i var estetiska mening.Tva langa gangar med taltdukavgransade baas paa vardera sidan.Vi kunde hyra ett bas pa 3x3 m.Tre skitiga taltvaggar,sandgolv med en sladdrig matta, ett par bord av resttra,Av detta blev en riktigt rar utstallning.Vaggarna och borden livades av solgult banderolltyg, samma som i den banderoll som malades av en banderollspecialist fran ena dagen till den andra.
Broderierna kom upp. Nagra foton av kvinnor, flickor och av arbetet.Och pa tre timmar var en attraktiv utstallning fixad nastan utan verktyg, snoren var en bra hjalp.
OCH PRESSEN KOM
Jojomen,4 olika tidningar hade foton och artiklar.Rajasthans storsta TV-kanal kom, filmade lange och val,
KVINNORNA OCH FLICKORNA KOM
precis nar TV holl pa som bast och jag blev intervjuad, spreds ett rott,orangt moln i taltgangen. Ett forvantansfullt, fnittrande moln av tjejer och mammor fran byn i sina basta saris.Dom kom och gjorde stora ogon.Stolta,glada och blyga intog de hela utrymmet.Och TV filmade, Tre av dessa kvinnor talade i mikrofon, om sitt arbete, en flicka var ocksa riktigt modig.
Sedan sandes ett halvtimmesprogram pa basta sandningstid over hela Rajasthan!Fatta nu hur markvardigt detta ar!
Detta ar Britta med barnen fran hotel Artist, som hon blivit kompis med.

Intervju med storsta tidningen i Rajasthan

Rajasthans mer kulturella TV-kanal DOOR DARSAN intervjuade oss alla och sande ett halvtimmes program, som vi inte lyckades se, men som vi har pa DVD.



Sa nu far vi leenden och gratulationer fran de shopagare som tidigare tjatat pa oss: "Welcome to my sop!"Och allra bast, sjalva amnet: Women and Water"uppmarksamas.
Och under hela proceduren var vi intensivt bevakade av den ledigare delen av indisk mansklighet,de yngre mannen och gubbarna!Somliga tittade aven och verkade bli imponerade.
Har ar bilderna i en osorterad blandning,Det ar skarpsinne som galler for att koppla bild till text.
Lyckliga halsningar

Elsa

4 kommentarer:

KA sa...

Kära Elsa!
Jag må säga att ni är fantastiska.
Underbart med utställningen och publiciteten.
Grattis du starka, modiga kvinna!!
Ser fram mot ilder på bloggen
Kramar,
Kina och Anders

annawide sa...

Hej Elsa - Gratulerar, HURRA!
Hege och jag sänder många goda, glada hälsningar. Hoppas de sista veckorna före hemfärd blir lika bra som detta.
/ Anna

Lena J sa...

Elsa, vad roligt det är att följa er succé! Ni är verkligen ett kraftfullt par.

Och här går jag i hasselbacken och klipper lite sly och väntar på blåsipporna medan talgoxen trevande börjar på vårlåten. Men marken är frusen, det dröjer ett slag. Så njut lite till av Indiens värme och gläds åt alla ni gjort glada och att ni slipper all nyhetrapportering om Israels hemska terror i Gaza.För det slipper ni väl?
Varm kram
Lena

Lena sa...

Elsa... grattis till allt du gör!!!
Vilken glädje det måste vara för alla där nere! Önskar att svensk TV också kom och filmade er! Jag fixar något på hemsidan.
Välkommen hem!
Lena L